Ta bussen till naturen
UL och Upplandsstiftelsen vill tillsammans uppmärksamma och uppmana till hållbart resande ut till länets vandringsleder och naturområden. Vi har satt ihop några vandringstips, som kombineras med information kring resan dit.
UL och Upplandsstiftelsen vill tillsammans uppmärksamma och uppmana till hållbart resande ut till länets vandringsleder och naturområden. Vi har satt ihop några vandringstips, som kombineras med information kring resan dit.
Nej, du behöver inte resa i väg långt för att vandra. Du kan starta mitt i Uppsala. På den här sträckan är det hög naturfaktor, lummigt och lugnt trots att det aldrig är mer än några hundra meter till Uppsalas södra stadsdelar. Lättgånget. Ta med picknick men spar den till slutet och ät den vid Ekolns strand. Dopp?
Bye bye Uppsala! Du lämnar Sunnersta bakom dig och vandrar rakt in i Lunsens härliga naturreservat. Här är stigarna väl upptrampade och det finns spångade små kärr med doftande skvattram och flacka berghällar. Utmed sträckan finns det två raststugor och i en av dem, Lunsentorpet, får du övernatta gratis! Stigen leder dig till Nyby och därefter till Moralund, där det finns en busshållplats så att du kan ta dig hem igen.
Läs mer om Upplandsleden etapp 1 på Naturkartan
Läs mer om Upplandsleden etapp 2 på Naturkartan
En kort och lättvandrad slinga med både brukshistoria och naturupplevelser. Vandringen går från busstationen i Österbybruk, genom villaområden, längs skogsstigar och motionsspår och därefter genom skogspartier längs Stordammens strand. Mot slutet, om du går medsols, vandrar du genom Österbybruks historiska bruksområde med herrgård från 1700-talet, vallonsmedja, orangeriträdgård, antikvitetshandel och café. Tips: gör en avstickare till Aspbo där det finns grillplats, toaletter och badplats vid Stordammens strand. Bonus: ett 10 meter högt hopptorn finns på Simbadet inne i Österbybruk. Ett bra avslut innan bussen hem?
Här kryllar det av fåglar och du som är en fågelfantast har säkert redan varit här men om inte, ta med en kikare och kom! Det finns bryggor, torn och strandängar att gå, stå och sitta på. Här befinner du dig vid en av Bottenhavets vikar. Området betas av jättemånga kor från gårdar i närheten och det kan vara bra att känna till att du går igenom deras hage på väg till Ledskärs fågeltorn. Från bussen är det cirka en kilometers promenad på grusväg. Välkommen till Ledskär!
Uppsalaåsen ligger som en sovande drake på Upplandsslätten. Salstaleden tar dig upp på åsen (för att krångla till det heter den Vattholmaåsen här) och genom historien. Häng med från den tid då åsen bildades under kilometertjock is till herrskapets slott vid Salsta. Leden är lättgången och varierad och går mellan tågstationerna i Skyttorp och Vattholma. Det är fint att stanna och rasta där ån passerar genom åsen.
Vattnet var forna tiders motorväg. Det är därför de mest imponerande slotten ligger vid vattnet, som Skokloster slott, som du kommer till i slutet av den här vandringen. Leden går längs Skofjärden, från busshållplatsen vid Häggeby kyrka, upp och ner i den lummiga strandskogen. Växtligheten kan bitvis vara ganska påträngande men med höga knän och bestämda steg tar du dig förbi. Pausa vid en strandkant eller dyk ifrån en brygga längs leden. Vid Skolkloster finns det två caféer, stormaktstid och busshållplats.
Det är spännande att förflytta sig i landskapet och tänka på hur många som har vandrat där före dig. Tillsammans trampar vi upp stigen! Starta vid Häggeby kyrka och knalla på en bra bit längs vattnet till Varpsund. Svalka dig vid Ekillabadet och gå sen bara lite till och fika vid Kvarnkojan. En perfekt sträcka för dig som vill knipa två naturreservat på samma vandring. Leden slutar vid Bålsta station varifrån du kan ta bussen tillbaka.
Har du tränat upp kondisen? Då kan den här 15 kilometersturen vara för dig. Kanske är sommarvandringen här som bäst, med sandstrand och bad i Mälaren. Eller så är den som vackrast på hösten med lövträd klädda i gult och guld och stora stolta fjällskivlingar bland de höga tallarna. Äsch, den här turen passar nog alla årstider och går även att korta ned till 6 eller 10 kilometer. Bredsand forever.
En perfekt sträcka för dig som vill vandra lagom långt men inte riktigt lämna Enköping. Leden tar dig genom det lite oupptäckta och hemliga Enköping och använder de gröna kilar som snirklar sig in bland bostäder, bebyggelse och idrottsplatser. Vandringen går över Kyrkåsen där backsipporna blommar i maj, förbi Vårfrukyrkan och genom vattenparken, en populär våtmark för fåglar. Längs åsen och i vattenparken finns flera bänkar och rastbord. En jättefin sträcka – gå den!